METRO

És absolutament impossible parlar de HipHop, Vella Escola o Golden Era del rap sense que aparegui el seu nom, Metro. Un top 3 dels rapers més aclamats als 90. “Va inspirar altres a escriure”, com va dir Satu (SFDK). Va ser el MC que més cassettes va vendre, en temps de maketas, al costat de la seva mítica banda Geronación. Va creuar l’Atlàntic a exportar rimes abans de les onades dels anys dos milers. Va instruir altres MCs, va cridar alt i clar al sistema. Insubmís jutjat per un tribunal militar, va tocar el porno, beefeus amb la seva (ara) camarada Kase O.

S’explica que va ser el primer freestyler que va pujar a improvisar a les tarimes. Va portar el Rap i la cultura del desarrelament musical a pràcticament, tot el mapa. Va obrir contactes amb Alemanya, França, Suïssa, NY… La seva figura és fonamental per entendre el HipHop fet en castellà.

Francisco Reyes i Chojin en el seu llibre en diuen Metro, les Rimes d’Or. Nach reconeix el seu amor cap al seu llegat. A qui dedica rimes molt dolces. Activista i teòric. Pura genètica de carrer. Ell diu, “Estaba de Servicio. Y tenia una Misión”.

Ara als seus 50 i tants pirulos va complir la promesa. Va tornar al Rap.
La notícia ha corregut com el vent pels “heads” de l’underground que hi veuen un demiurg, gairebé que un salvador. Tot just ningú a la palestra dels números i el Hype sap de la seva arribada. És cert. Però la seva entrada ha tingut una excel·lent repercussió, i el seu Rap atrau cada dia a nous milicians.

Un corrent, el del rap conscient, de difícil comercialització, que Metro ha sabut tractar amb esquinçament, humor, habilitats lèxiques elevades, i el formidable suport d’un segell jove, que no inexpert. Ràdio Rahim Records porta a Metro de tornada. I això, per als que estimen la cultura de les dues aches, és una excel·lent notícia.

<< BANDES

Festival familiar de música alternativa de Granollers

A %d bloguers els agrada això: