“We can be Heroes just for one day”. Aquest any edició especial del MiniBeat dedicada al desaparegut David Bowie


Aquest any el Festival MiniBeat ret homenatge al gran David Bowie,  nascut a Brixton, al sud de Londres, Bowie va mostrar gran interès per la música des de la seva infantesa, finalment estudiant art, música i disseny abans d’embarcar en la seva carrera professional com a músic en 1963. Tot i haver llançat un àlbum (David Bowie ) i diversos senzills abans, Bowie va aconseguir notorietat al juliol de 1969, quan el seu senzill «Space Oddity» va arribar al top 5 de la llista britànica de senzills.

Després de tres anys corresponents a una etapa d’experimentació, va ressorgir el 1972, en plena era del glam rock, amb el seu extravagant i androgin alter ego Ziggy Stardust, gràcies al seu reeixit senzill «Starman» i el disc The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. David Buckley, el seu biògraf, descriu l’impacte de Bowie d’aquesta època dient que «va reptar al nucli de la música rock de l’època» i «crear, possiblement, el personatge més important de la cultura popular» .La relativament curta vida de Ziggy va provar ser només una faceta d’una carrera marcada per contínues reinvencions, innovacions musicals i presentacions visuals de tot tipus.

Bowie va aconseguir, al 1975, el seu primer èxit als Estats Units, gràcies al seu reeixit senzill «Fame», coescrit amb John Lennon, al seu disc Young Americans, del qual va dir ell mateix que era el disc definitiu del plastic soul (terme encunyat per un músic de raça negra per descriure a un artista blanc interpretant música soul). El so va significar un canvi radical de l’estil que l’havia fet famós al Regne Unit. Després d’això, va confondre tant a la seva discogràfica com als seus seguidors nord-americans amb el disc minimalista Low (1977), la primera de tres col·laboracions amb Brian Eno. Tots aquests àlbums, coneguts com la «Trilogia de Berlín», van entrar en el top 5 britànic, a més de rebre elogis de la crítica.

Després d’èxits comercials a finals de la dècada de 1970, va aconseguir números u al Regne Unit amb el senzill «Ashes to Ashes» i el seu corresponent àlbum, Scary Monsters (and Super Creeps). Va col·laborar amb Queen en el número u de les llistes de venda «Under Pressure» per, poc després, tornar a aconseguir un èxit comercial amb el seu disc del 1983 Let ‘s Dance, del qual es van extreure els reeixits senzills «Let’ s Dance», «La Xina Girl »i« Modern Love ». Al llarg de les dècades de 1990 i 2000, Bowie va seguir experimentant amb diferents estils musicals, incloent blue-eyed soul, industrial, adult contemporary i jungle. No va sortir de gira des de la seva gira musical entre 2003 i 2004 A Reality Tour i no es va presentar en viu des de 2006. El seu més recent disc Blackstar va sortir al mercat el 8 de gener de 2016, tot just dos dies abans de la seva mort.

Buckley diu de Bowie: «La seva influència va ser única en la cultura popular, ha permeat i canviat més vides que cap altra figura pública» . A l’enquesta de 2002 de la cadena televisiva BBC dels 100 britànics més importants, es va col·locar en el lloc número 29. Ha venut, aproximadament, 136 milions de discos al llarg de la seva carrera. Ha rebut nou discos de platí, onze d’or i vuit d’argent al Regne Unit-cinc de platí-set d’or a Estats Units. El 2004, la revista Rolling Stone li va posicionar en el lloc número 39 de la seva llista dels cent artistes de rock més importants de tots els temps i en el lloc 23 de la seva llista dels millors cantants de tots els temps.

“We can be Heroes just for one day”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s